Allergenen

Allergenen

Vermijd recalls!

Allergenen zijn de grootste oorzaak van de wereldwijde product recalls, met als belangrijkste risicofactor een potentiële kruisbesmetting met allergenen tijdens productieprocessen. Elke producent zal dan ook trachten het risico op kruiscontaminatie te minimaliseren. Een belangrijk wapen in het beheer van allergenen is het testen op de aan- of afwezigheid ervan in de omgeving en eindproducten.

In verordening 1169/2011 werden de volgende 14 allergenen opgenomen:

  • Gluten bevattende granen (tarwe, haver, rogge, gerst, spelt, kamut)
  • Schaaldieren
  • Eieren
  • Vis
  • Pinda en producten op basis van pinda
  • Soja
  • Melk (incl. lactose)
  • Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten)
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Sulfiet (> 10 mg/kg)
  • Lupine
  • Weekdieren

De 14 wettelijke allergenen dienen op het etiket van voedingsmiddelen worden benadrukt met een onderscheidende typografie. Klik hier om het overzicht te vinden van de allergenen die we voor u kunnen analyseren.